top

Tijden veranderen. Uitvaartwensen ook

Mensen kijken steeds anders tegen de uitvaartbranche aan en beseffen dat een uitvaart allang niet meer hetzelfde is als vroeger. Tegenwoordig worden er allerlei persoonlijke elementen toegevoegd waardoor het afscheid echt kenmerkend is voor de overledene. Daarnaast zijn er binnen de uitvaartbranche verschillende trends te ontdekken. Wij vertellen u hier graag meer over.

De laatste ontwikkelingen

Milieu
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het milieu en het behouden hiervan. Duurzaamheid van producten in combinatie met milieuvriendelijkheid is steeds vaker een eis bij uitvaarten. Zo is de milieuschade bij zowel een begrafenis als bij een crematie enorm afgenomen.

Bij een begrafenis wordt steeds vaker gekozen voor milieuvriendelijke kisten. Dit geldt voor zowel de afbreking van het materiaal als voor waar het materiaal vandaan komt. Crematoria hebben inmiddels technieken ontwikkeld waardoor er een minimale uitstoot aan CO2 en andere schadelijke stoffen vrijkomt. Ook is de hoeveelheid as bij een crematie verminderd.

Daarnaast worden op meerdere terreinen duurzame materialen gebruikt. Denk hierbij aan auto’s die groener rijden, gebouwen die groener functioneren en materialen die langer meegaan en indien mogelijk worden gerecycled. Ook wordt een natuurbegraafplaats steeds populairder waardoor de rijen grafstenen verminderen. De rustige plek van de natuur spreekt mensen steeds meer aan en sluit perfect aan bij deze milieutrend.

De persoonlijke keuze
De persoonlijke voorkeuren en wensen van de overledene staan steeds vaker centraal. De kennis over uitvaartmogelijkheden neemt door het internet ontzettend toe. Er is voldoende informatie te vinden waardoor de mogelijkheden oneindig zijn. Zo zijn er mensen die al plannen maken voor hun eigen begrafenis of crematie. Door middel van inspiratie via internet en een moodboard kan de stijl en sfeer worden bepaald. Denk hierbij aan bloemen, muziek, het eten, de locatie, de kist et cetera. Een uitvaart wordt steeds persoonlijker en is kenmerkend voor de overledene.

Technologie
Een trend die perfect aansluit op de voorgaande trends is de verscheidenheid aan producten en inspiratie die tegenwoordig op het internet is te vinden. De hoeveelheid aan sieraden voor de as en urnen is enorm. Er wordt ook gevorderde technologie toegepast op alle mogelijke materialen, onderdelen en producten voor een uitvaart. Zo is er een grafsteen te koop met een televisie erin die video’s van de overledene vertoont. Ook is het mogelijk om een diamant te maken van de as van een overleden dierbare. De mogelijkheden zijn oneindig op het gebied van internet en technologie.